Amos Rex etsii Magnus Enckellin teosta ”Silta-arkkuja II” vuodelta 1908
Amos Rex etsii Magnus Enckellin teosta, jolla on yhteys Sigurd Frosteruksen kokoelmaan. Vuonna 1908 Sigurd Frosterus osti teoksen ”Silta-arkkuja I”, joka oli osa kolmiosaista sarjaa, jonka kaksi muuta teosta ”Silta-arkkuja II” ja ”Silta-arkku” kuuluivat aikoinaan Heikki Järnefeltin ja Emil Zilliacusen kokoelmiin. Teoksista ”Silta-arkku” on paikannettu, mutta nyt haetaan teosta ”Silta-arkkuja II”. Museo haluaisi valokuvata teoksen ja julkaista kuvan tieteellisessä teosluettelossa (kirja). Jos tiedät jotain teoksesta, ota yhteyttä tutkija Sofia Aittomaahan (sofia.aittomaa@amosrex.fi, +358 40 5171731).

- Amos Rex etsii Magnus Enckellin teosta ”Silta-arkkuja II”
- Vuonna 1908 Magnus Enckell maalasi kolme teosta, jotka esittävät silta-arkkurakennelmaa Katajanokalla Helsingissä, yhtä teosta etsitään
- Museo haluaisi valokuvata teoksen ja julkaista kuvan tieteellisessä teosluettelossa (kirja)
- Tiedätkö jotain teoksesta, ota yhteyttä tutkija Sofia Aittomaahan (sofia.aittomaa@amosrex.fi, +358 40 5171731)
Amos Rex etsii Magnus Enckellin teosta, jolla on yhteys Sigurd Frosteruksen kokoelmaan. Vuonna 1908 Sigurd Frosterus osti teoksen ”Silta-arkkuja I”, joka oli osa kolmiosaista sarjaa, jonka kaksi muuta teosta ”Silta-arkkuja II” ja ”Silta-arkku” kuuluivat aikoinaan Heikki Järnefeltin ja Emil Zilliacusen kokoelmiin. Teoksista ”Silta-arkku” on paikannettu, mutta nyt haetaan teosta ”Silta-arkkuja II”. Museo haluaisi valokuvata teoksen ja julkaista kuvan tieteellisessä teosluettelossa (kirja). Jos tiedät jotain teoksesta, ota yhteyttä tutkija Sofia Aittomaahan (sofia.aittomaa@amosrex.fi, +358 40 5171731).
Kevättalvella 1908 Magnus Enckell (1870–1925) maalasi kolme teosta, jotka esittävät silta-arkkurakennelmia Katjanokalla Helsingissä. Yksi maalauksista kuuluu Sigurd Frosteruksen kokoelmaan, joka on pysyvästi esillä Amos Rexissä. Toinen on paikannettu yksityiskokoelmaan, mutta kolmannen osan sijainti ei ole tiedossa. Amos Rex hakee nyt tietoja viimeksimainitusta maalauksesta ja sen omistajasta. Tällä hetkellä työn alla on tieteellinen teosluettelo Sigurd Frosteruksen kokoelmasta. ”Julkaisu antaa mahdollisuuden esitellä teossarja kokonaisuudessaan; olisi hienoa esitellä valokuvatut teokset rinnakkain”, sanoo tutkija Sofia Aittomaa etsintäkuulutuksesta.
Yhdessä monografiassa Enckellistä vuodelta 1949 on kuvaus kaikista sarjan teoksista ja niiden senaikaiset omistajat: ”Silta-arkkuja I”, jonka omisti Sigurd Frosterus, ”Silta-arkkuja II”, jonka omisti professori Heikki Järnefelt, ja ”Silta-arkku”, jonka omisti professori Emil Zilliacus. Ensin mainittu teos on yhä tänä päivänä osa Sigurd Frosteruksen kokoelmaa. Viimeksi mainittu teos on paikallistettu, mutta nyt etsintäkuulutetaan teosta ”Silta-arkkuja II”. Teos on jäljitetty yksityiskokoelmaan Helsingissä noin vuonna 1970, mutta on sittemmin vaihtanut omistajaa.
Kaksi maalauksista oli esillä Suomen taiteen näyttelyssä Pariisin vuoden 1908 Syyssalongissa sekä Taiteellisessa asioimistossa Helsingissä 1909, mutta kolmiosainen sarja ei liene koskaan ollut esillä kokonaisuudessaan.
”Frosteruksen kokoelman teos on lainattu useihin näyttelyihin sekä Suomessa että ulkomailla, sekä niin Frosteruksen aikana että kuin tämän jälkeen, mutta sarjan kaksi muuta teosta eivät näytä olleen julkisesti esillä sitten 1900-luvun alun”, sanoo Aittomaa, Amos Rexin tutkija.
Kyseiset maalaukset ovat syntyneet Enckellin taiteen murrosvaiheessa, jolloin hän siirtyi käyttämään niin sanottua puhdasta palettia, eli puhtaita, sekoittamattomia värejä.
Sigurd Frosteruksen kokoelma on deponoitu Amos Rexiin. Kokoelman omistaa Sigurd Frosteruksen säätiö, jonka perustivat vuonna 1988 Frosteruksen tyttäret Johanna Weckman ja Clara Ekholm vaaliakseen isänsä muistoa, taidekokoelmaa ja henkistä perintöä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Iia PalovaaraviestintäpäällikköAmos Rex
Puh:0505443331iia.palovaara@amosrex.fiSofia AittomaaTutkija, Sigurd Frosteruksen kokoelmaAmos Rex,
Puh:+358 40 5171731sofia.aittomaa@amosrex.fiAmos Rex
Amos Rex on taidemuseo, jossa menneisyys, nykyhetki ja tulevaisuus kohtaavat. Lasipalatsin funktionalistisen maamerkin yhteyteen rakennetut kaarevakattoiset maanalaiset näyttelytilat sijaitsevat Lasipalatsin aukiolla kohoavien omaleimaisten kumpujen alla. Amos Rex esittelee tilallisesti rakentuvia, elämyksellisiä ja usein teknologisesti kokeellisia näyttelyitä nykytaiteilijoilta ja heidän modernistisilta edeltäjiltään. Amos Rexin omistaja on Föreningen Konstsamfundet.
@amoskonst
#amosrex
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Amos Rex
Konstnärerna för Generation 2026-utställningen har valts – unga konstnärer lyfter fram kontroll, identitet och motstånd15.4.2025 15:00:00 EEST | Pressmeddelande
Till Generation 2026-utställningen ansökte 647 unga konstnärer med sammanlagt 1 141 verkförslag. Ansökan var öppen för konstnärer och arbetsgrupper födda mellan 2001 och 2009, som är verksamma i Finland eller med anknytning till Finland. Bland ansökningarna valdes 50 konstnärer och arbetsgrupper ut.
Generation 2026 -näyttelyn taiteilijat on valittu – nuoret taiteilijat nostavat esiin kontrollia, identiteettiä ja vastarintaa15.4.2025 15:00:00 EEST | Tiedote
Vuoden 2026 Generation-näyttelyyn haki 647 taiteilijaa yhteensä 1 141 teosehdotuksella. Haku oli avoinna 2001–2009 syntyneille taiteilijoille ja työryhmille, jotka toimivat Suomessa tai joilla on suhde Suomeen. Hakemusten joukosta valittiin 50 taiteilijaa ja työryhmää.
The artists for the Generation 2026 exhibition have been selected – young artists highlight control, identity, and resistance15.4.2025 15:00:00 EEST | Press release
A total of 647 young artists applied to take part in the Generation 2026 exhibition, submitting 1,141 proposals. The open call was aimed at artists and collectives born between 2001 and 2009, who are either based in Finland or have a connection to Finland. From the applications, 50 artists and collectives were selected.
Anna Estarriolas och Enni-Kukka Tuomalas utställningar öppnar imorgon 2.4.20251.4.2025 10:25:19 EEST | Pressmeddelande
Vad händer om vi lämnar våra egna bubblor och öppnar ögonen för nya perspektiv? Vårens utställningar i Amos Rex för samman två konstnärer vars verk återger strävanden till kommunikation och förståelse för andra – ibland går det smidigt, ibland trögt, men nya insikter kommer alltid. Anna Estarriolas och Enni-Kukka Tuomalas utställningar öppnar imorgon 2.4.2025.
Anna Estarriolan ja Enni-Kukka Tuomalan näyttelyt aukeavat huomenna 2.4.20251.4.2025 10:25:19 EEST | Tiedote
Mitä tapahtuu, kun poistumme omista kuplistamme ja avaamme silmämme uusille näkökulmille? Amos Rexin kevään näyttelyt tuovat yhteen kaksi taiteilijaa, joiden teoksissa kuvataan pyrkimyksiä kohti kommunikaatiota ja toisten ymmärtämistä – joskus sujuvasti, toisinaan kompastellen, mutta aina uutta oivaltaen. Anna Estarriolan ja Enni-Kukka Tuomalan näyttelyt aukeavat huomenna tiistaina 2.4.2025.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme